Wat betekent de Nationale Hypotheek Garantie?

Je wilt een huis kopen en je hebt ergens de term ‘Nationale Hypotheek Garantie’ horen waaien. Logisch dat jij jezelf afvraagt wat dit nu precies is. In dit blogartikel lees je wat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betekent en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Wat is het?

De Nationale Hypotheek Garantie is de garantie op hypotheken voor woningen met een maximale koopsom van €325.000. De NHG is een vangnet waardoor de hypotheekverstrekker de garantie krijgt dat de hypotheekschuld wordt afgelost op het moment dat jij dit zelf niet meer kunt doen. Er kunnen allerlei redenen te verzinnen zijn waardoor jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld maar aan een echtscheiding, het arbeidsongeschikt raken, het overlijden van een partner, werkloosheid en een faillissement van je bedrijf.

In de eerste plaats is het voor jezelf natuurlijk ontzettend frustrerend op het moment dat je je hypotheek niet meer kunt betalen. Maar het is logisch dat de bank waarbij jij een hypotheek hebt lopen toch geld wil zien. Dit is precies waar de Nationale Hypotheek garantie voor staat.

Wat is de grens?

Zoals je hebt kunnen lezen is de grens om gebruik te kunnen maken van Nationale Hypotheek Garantie in 2021 vastgesteld op een maximale koopsom van €325.000. Hier zit echter wel een maar aan. Wanneer je namelijk energiebesparende maatregelen wilt treffen in de woning die je koopt, kun je NHG krijgen voor maximaal 106% van de woningwaarde. Dit komt neer op een Nationale Hypotheek Garantie van €344.500 voor een woning waarvan de koopsom €325.000 is. Wel is het belangrijk dat je deze extra 6% volledig aan energiebesparende maatregelen besteedt.

De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie

Op het moment dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, weet je zeker de hypotheek die je afsluit ook daadwerkelijk bij je inkomen past. Door de NHG weet je namelijk dat je naast het betalen van je woonlasten maandelijks nog genoeg geld overhoudt voor andere uitgaven zoals het doen van boodschappen, het betalen van je verzekeringen en het betalen van je abonnementen.

Nationale Hypotheek Garantie kun je niet alleen afsluiten op het moment dat je een huis koopt. Je kunt dit ook doen voor het realiseren van een verbouwing of voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Echter wordt de NHG het meest afgesloten voor de aankoop van woningen.

Hieronder staan de voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie beschreven:

  • Op het moment dat je om wat voor reden dan ook je hypotheek niet meer kunt betalen, helpt de NHG om het openstaande hypotheekbedrag te betalen aan de financierder.
  • Financierders zoals banken berekenen een extra lage hypotheekrente op het moment dat er een hypotheek met NHG wordt aangevraagd.
  • De Nationale Hypotheek Garantie helpt starters op de woningmarkt, senioren en ondernemers bij het afsluiten van een verantwoorde lening.
  • Ook al heb je geen vast contract of ben je werkzaam als ondernemer, er zijn altijd mogelijkheden om een hypotheek met NHG af te sluiten.
  • Op het moment dat je weet dat je de woning die je koopt wilt gaan verduurzamen, kun je deze kosten direct meenemen bij het afsluiten van je hypotheek. Weet je nog niet precies welke energiebesparende maatregelen je wilt treffen? Dan kun je kiezen voor een NHG bespaar budget zodat er alvast geld vrij is om deze maatregelen te treffen.
  • Op het moment dat je een woning koopt met verlies kan de NHG de restschuld die overblijft kwijtschelden op basis van bepaalde voorwaarden.

De nadelen van NHG

Naast alle voordelen die de Nationale Hypotheek Garantie je biedt, heeft de NHG ook nadelen. Het aanvragen hiervan is namelijk niet gratis. In 2021 betaal je eenmalig 0,7% van het totale hypotheekbedrag wat je aanvraagt. De kosten hiervan kunnen maximaal €2.257 bedragen op het moment dat je een woning koopt met een koopsom van €325.000. Ook in 2021 is er vastgesteld dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen op het moment dat je een hypotheek aanvraagt. Op het moment dat je gebruik wilt maken van de NHG betekent dit dat je een BKR registratie krijgt. Dit is een nadeel aangezien je dan vijf jaar lang erg lastig een nieuwe hypotheek of lening aan kunt vragen.

Hoe vraag je NHG aan?

Nationale Hypotheek Garantie kun je aanvragen bij je financieel adviseur of bij de financierder waar je een hypotheek aanvraagt. Vervolgens wordt er dan beoordeeld of je aan alle voorwaarden voldoet die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning heeft vastgesteld. Ook kun je je huidige NHG meeverhuizen op het moment dat je al een hypotheek met NHG hebt. Tevens is het mogelijk om je bestaande hypotheek om te zetten naar een hypotheek met NHG.

Het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie heeft voor jou als woningkoper dus meer voor- dan nadelen. Kom je in aanmerking voor de NHG? Dan is het zeker de moeite waard om jezelf hierover te laten adviseren of om ‘m direct aan te vragen op het moment dat je een hypotheek af wilt sluiten.