Een huis kopen kun je niet doen zonder notaris. Nadat je het koopcontract hebt getekend maakt de notaris allerlei officiële documenten op. Deze documenten zijn nodig om de overdracht van een woning te laten plaatsvinden. Maar dit is niet het enige wat een notaris doet. Wil jij weten wat de functie van een notaris is wanneer jij een huis koopt? Lees dan snel verder. In dit blogartikel vertellen we je hier alles over.
Wat doet een notaris wanneer jij een woning koopt?
Een notaris is de enige persoon die bevoegd is om een overdracht van een woning te laten plaatsvinden. Om zo’n overdracht te laten plaatsvinden maakt de notaris een notariële akte op. Wanneer je een huis koop wordt zo’n akte een leveringsakte genoemd. Ook gaat het kopen van een woning vaak gepaard met het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekakte wordt ook door de notaris opgemaakt.
De leveringsakte
De leveringsakte wordt vaak ook wel transportakte genoemd. Deze akte dient altijd getekend te worden door zowel de koper als de verkoper van een woning. De leveringsakte wordt altijd opgemaakt door een notaris op basis van de koopakte. Wanneer je een woning koopt teken je altijd eerst een koopakte voordat uiteindelijk de definitieve overdracht van de woning plaatsvindt.
De koopakte wordt door de notaris gecontroleerd op ieder detail. Eventuele onjuistheden kunnen dan worden besproken of opgelost. Tevens voert de notaris een onderzoek uit naar zowel de verkopende- als de kopende partij. Is er beslag gelegd op een woning? De notaris zal dit dan melden. Wanneer er namelijk beslag is gelegd op een woning krijgt een derde partij (bijvoorbeeld de bank) de rechten die horen bij het verkopen van een woning.
In de leveringsakte staat beschreven wie de woning koopt en welke verdeling er wordt gemaakt. Wanneer je samen met je partner een woning koopt, kun je allebei voor helft de eigenaar van de woning worden. Nadat zowel de verkopers als de kopers de leveringsakte hebben getekend zal de notaris deze akte inschrijven bij het kadaster. Het opstellen van een leveringsakte is dus één van de functies van een notaris.
De hypotheekakte
Vaak gaat het kopen van een woning gepaard met het aanvragen van een hypotheek. Wanneer je een woning koopt en een hypotheek hebt aangevraagd zal de notaris een hypotheekakte opstellen. Deze akte wordt opgesteld aan de hand van de financiële stukken die aangeleverd worden door de kredietverstrekker waarbij jij de hypotheek hebt aangevraagd. In de hypotheekakte staan de gemaakte afspraken tussen jou en de kredietverstrekker beschreven.
Het omschrijven van de hypotheek en het verstrekken van hypotheekrecht aan de kredietverstrekker vormen de basis van een hypotheekakte. Kom jij je betalingsafspraken die je hebt gemaakt met de kredietverstrekker niet na? Dan heeft de kredietverstrekker het recht om jouw woning te verkopen. Ook staat de hoogte van het hypothecaire inschrijving in de hypotheekakte beschreven. De hypothecaire inschrijving omschrijft de hoogte van de hypotheek en aan wie de hypotheek is toegekend.
Je kunt er bij het kopen van een woning voor kiezen om de hypothecaire inschrijving te verhogen. Dit kun je doen omdat je in de toekomst je woning nog wilt verbouwen en je deze verbouwing wilt bekostigen door je hypotheek op te hogen middel het aanvragen van een bouwdepot. Voordat de definitieve overdracht van een woning plaatsvindt, neemt de notaris de hypotheekakte met je door. Vervolgens teken zowel de kredietverstrekker als de koper deze hypotheekakte. Over het algemeen wordt de handtekening van de kredietverstrekker gezet door een medewerker van het notariskantoor. Deze medewerker is dan bevoegd om namens de kredietverstrekker te tekenen. Ook de hypotheekakte wordt na de ondertekening ingeschreven door de notaris bij het Kadaster.
De financiële overdracht
De datum waarop de woning wordt overgedragen wordt vaak vastgesteld door de notaris. Het overdragen van een woning wordt ook wel het passeren van een woning genoemd. Op deze datum worden de hypotheekakte en de leveringsakte bij de notaris ondertekend. Vervolgens vindt de sleuteloverdracht plaats. Meestal maak je voordat de overdracht plaatsvindt nog een rondje door de woning die je hebt gekocht. Door dit te doen weet je zeker dat de woning die je koopt naar wens wordt opgeleverd.
Voordat de woning passeert heeft de kredietverstrekker ervoor gezorgd dat het geld voor het kopen van de woning bijgeschreven is op de rekening van de notaris. Dit bedrag wordt vervolgens uitgekeerd aan de verkopers van de woning die jij hebt gekocht. Nadat de financiële overdracht heeft plaatsgevonden en alle benodigde documenten ondertekend zijn, is de woning van jou.
Een notaris heeft dus verschillende functies te vervullen op het moment dat jij een woning koopt. Heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen of wil je weten hoe je nu het beste een notaris uit kunt kiezen en wat de kosten van het inschakelen van een notaris zijn? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.