Het is zover, je bent samen met de verkopende partij tot een akkoord gekomen en je hebt het huis van je dromen gekocht. De makelaar van de verkopende partij stelt een koopovereenkomst op en stuurt deze naar je toe. Maar, wat staat er nu eigenlijk allemaal beschreven in zo’n koopovereenkomst en kun je zo’n overeenkomst ontbinden? Dit zijn vragen die logischerwijs bij je opkomen op het moment dat je denkt aan een koopovereenkomst. In deze blog geven we je graag antwoord op deze vragen.
Afspraken vastleggen
Eigenlijk is een koopovereenkomst niets anders dan het vastleggen van de gemaakte afspraken tussen de verkopers en de kopers. Wanneer je een huis koopt worden onder andere de volgende afspraken vastgelegd:
- Wat is er gekocht?
- Voor welke prijs is de woning gekocht?
- In welke staat verkeert de woning?
- Onder welke voorwaarden is de woning gekocht?
- Wie heeft de woning gekocht?
- Wanneer vindt de overdracht van de woning plaats?
Verderop in deze blog wordt er verder op deze afspraken ingegaan. Meestal wordt er bij een koopovereenkomst gebruik gemaakt van een standaard model. Dit model is opgesteld en vastgesteld door verschillende partijen. Hierbij kun je onder andere denken aan partijen zoals de consumentenbond, vereniging eigen huis, VBO en NVM. De makelaar van de verkopende partij zal het standaard model invullen en aanpassen waar nodig is. Koop je een woning? Dan is het altijd raadzaam om de koopovereenkomst te laten controleren door je hypotheekadviseur of door de aankoopmakelaar die je hebt ingeschakeld.
Kosten koper of vrij op naam
In een koopovereenkomst staat ook beschreven of er wel of geen overdrachtsbelasting betaald moet worden. Wanneer een woning vrij op naam (v.o.n) is verkocht hoef je dit als koper niet te betalen, maar wanneer een woning kosten koper (k.k.) is gekocht betaal je de overdrachtsbelasting als koper wel. Echter is er wel een uitzondering op het betalen van de overdrachtsbelasting. Deze uitzondering staat beschreven in lid 2 van artikel 2. Hierin staat namelijk beschreven dat wanneer een woning twee keer binnen korte tijd verkocht wordt er niet twee keer overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden over de koopsom van de woning. Deze belasting moet echter wel betaald over de meerwaarde die de woning tussentijds eventueel heeft gekregen.
Bankgarantie
Een belangrijk onderdeel wat ook beschreven staat in de koopovereenkomst is de datum waarop de bankgarantie bij de notaris binnen moet zijn. Ook hierbij beschreven hoe hoog de bankgarantie is en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Deze bankgarantie is bedoeld om de verkoper van een woning te beschermen. In het kort houd dit in dat de bank de waarborgsom voor de woning betaald op het moment dat jij deze als koper niet kunt voldoen.
De staat van de onroerende zaak
Eén van de belangrijkste onderdelen van een koopovereenkomst is de staat van de onroerende zaak. In dit onderdeel wordt de staat van de woning beschrijven. Dit is erg belangrijk omdat de wet stelt dat jij als koper een woning koopt zoals dit tot stand is gekomen in de koopovereenkomsten. En dit inclusief alle voor- en nadelen van de woning. Eigenlijk betekent dit dus dat eventuele risico’s die de woning met zich meebrengt voor jou als koper zijn.
Ook staat er in dit onderdeel van de koopovereenkomst beschreven wat de eigenschappen van de onroerende zaak zijn. Ofwel de eigenschappen van de woning die je koopt.
Kun je een koopovereenkomst ontbinden?
Stel: je hebt een woning gekocht, de koopovereenkomst ontbinden, maar je bent toch niet helemaal zeker van je zaak en je wilt de koopovereenkomst ontbinden, kan dat zomaar? Je kunt een koopovereenkomst niet zomaar ontbinden. Eigenlijk is dit alleen mogelijk op het moment dat blijkt dat je de financiering voor het kopen van de woning niet rond kunt krijgen.
Op het moment dat je een koopovereenkomst wilt ontbinden is het belangrijk dat je dit te allen tijde schriftelijk doet en dat je zorgt voor een goede onderbouwing. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een koopovereenkomst op tijd ontbindt. In een koopovereenkomst staat namelijk altijd wanneer de koopovereenkomst niet meer ontbonden kan worden. Let er dus goed op dat je ervoor zorgt dat je de financiering op tijd rond krijgt op het moment dat je een woning koopt. Wanneer de financiering namelijk door de bank geweigerd wordt nadat de overeenkomst niet meer ontbonden kan worden, ben je verplicht om een waarborgsom te betalen. Meestal bedraagt deze waarborgsom zo’n 10% van de aankoopwaarde van de woning.
Nu je dit artikel hebt gelezen weet je dus wat een koopovereenkomst is en wat de belangrijkste zaken zijn die in zo’n overeenkomst beschreven staan. Staan er zaken in een koopovereenkomst beschreven die je niet helemaal duidelijk zijn? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur of aankoopmakelaar.