Wat is overdrachtsbelasting ?

Of je nu een woning, bedrijfspand of vakantiehuis koopt of krijgt middels een schenking, in de meeste gevallen betaal je overdrachtsbelasting. Het kopen van een woning kost dus meer dan alleen de koopsom. Wanneer je een bestaande woning koopt komt hier altijd een kosten koper gedeelte bij. Dit zijn de bijkomende kosten voor het kopen van de woning. Een onderdeel van deze kosten koper is de overdrachtsbelasting. Wat is overdrachtsbelasting en hoeveel is dit? Je leest het in onderstaand blogartikel.

Wat is overdrachtsbelasting nu precies?

In het Nederlandse belastingstelsel is vastgelegd dat je belasting moet betalen bij de overdracht van een woning. De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van de functie die de woning krijgt. Koop je een bestaande woning en ga je deze zelf betrekken? Dan is de overdrachtsbelasting die betaald 2% van de koopsom. Koop je een bestaande woning, maar ga je deze vervolgens verhuren? Dan bedraagt de overdrachtsbelasting 8% van de koopsom. Koop je een bedrijfspand of een stuk grond? Ook dan bedraagt de overdrachtsbelasting 8% van de koopsom.

Krijg je een woning van je ouders? Dan wordt de hoogte van de overdrachtsbelasting berekend aan de hand van de overeengekomen prijs of de verkoopwaarde van de woning. Dit wordt altijd door een notaris getoetst op het moment dat een woning passeert. Op het moment dat je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting. Zo’n woning koop je namelijk altijd vrij op naam waardoor je niet te maken krijgt met kosten koper.

Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Ben je jonger dan 35 en koop je voor het eerst een huis? Dan betaal je sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting mits de koopsom van de woning minder dan €400.000 is. Dit scheelt je een aanzienlijk bedrag. Wanneer je namelijk een huis koopt met een koopsom van €220.000,- zou je €4400,- overdrachtsbelasting moeten betalen. Dit is een behoorlijke smak geld wat je nu in andere zaken, zoals het verbouwen van de woning of het aankleden van de woning, kunt stoppen op het moment dat je starter op de woningmarkt én jonger dan 35 jaar bent.

Ben jij starter en jonger dan 35 jaar maar koop je samen met een partner die ouder is een woning? Dan betaalt je partner 2% overdrachtsbelasting over de helft van de koopsom.

Reserveer altijd eigen geld

Ben je van plan om een andere woning te kopen en ben je geen starter? Reserveer dan eigen geld. Tegenwoordig mag je namelijk maar 100% van de woningwaarde lenen. Kosten koper zorgen ervoor dat je boven deze 100% uitkomt. Je kunt de kosten koper dus niet meefinancieren waardoor je eigen geld moet reserveren om deze kosten te kunnen betalen.

Naast de overdrachtsbelasting bestaan de kosten koper ook uit andere kosten zoals notariskosten, taxatiekosten, kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie, kosten voor het aanvragen van een hypotheek, et cetera. Houd hier dus rekening mee op het moment dat je een bestaande woning wilt kopen.

Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting?

Er zijn situaties waarbij je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen op het moment dat je een bestaande woning koopt. Dit zijn situaties zoals:

  • Je bent een starter op de woningmarkt en jonger dan 35 jaar. Hierbij mag de koopsom van de woning die je koopt niet meer dan €400.000 bedragen.
  • Je partner heeft al een woning en je gaat trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan.
  • Je gaat scheiden en blijft in de woning woning nadat de verdeling van de gemeenschap van goederen heeft plaatsgevonden.
  • Je koopt een woning die korter dan 6 maanden geleden ook al verkocht is. Hierbij geldt echter wel dat je overdrachtsbelasting moet betalen over de gestegen woningwaarde.
  • Je erft een woning

Belasting bij aankoop van een nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Zo’n woning koop je namelijk vrij op naam. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je ook bij het kopen van een nieuwbouwwoning belasting moet betalen. De belasting die je dan moet betalen bedraagt 21% van de koopsom. Koop je een nieuwbouwwoning met een koopsom van €280.000? Dan betaal je €58.800 belasting.

Snelle doorverkoop binnen 6 maanden, en nu?

Stel: je koopt een woning die korter dan 6 maanden geleden ook al van woningeigenaar is gewisseld. In dit geval hoef jij als koper geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt echter alleen maar op het moment dat de woningwaarde hetzelfde is gebleven. Is de woning tussentijds in waarde gestegen? Dan betaal je overdrachtsbelasting over het verschil in waarde tussen de huidige- en de vorige koopsom.

Hoe gaat het betalen van de overdrachtsbelasting in z’n werk?

Wanneer je een woning koopt vindt er altijd een overdrachtsmoment plaats bij de notaris. Als koper van een woning betaal je overdrachtsbelasting. Je betaald dit aan de notaris waarbij ook de overdracht van de woning plaatsvindt. De notaris maakt dan vervolgens de overdrachtsbelasting over naar de belastingdienst en maakt de belastingaangifte in orde.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over overdrachtsbelasting? Of heb je een woning op het oog  en wil je weten hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen wanneer je deze woning koopt? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.